Varje år drabbas tiotusentals i Sverige av en stroke. För en person som drabbas kan stunden mellan symtom och behandling vara en fråga om liv och död. Hur vet man vilka symptomen är och vad gör man om man misstänker att någon har drabbats?
VAD ÄR STROKE?
Stroke är ett samlingsnamn på de symptom som uppstår när hjärnans nervvävnad skadas på grund av hämmad syretillförsel. Syrebristen uppkommer när en blodpropp har bildats i något av hjärnans blodkärl, hjärninfarkt. Stroke kan även uppstå när ett blodkärl brister inne i hjärnan eller på hjärnans yta, hjärnblödning.
En stroke måste omgående behandlas på sjukhus. Snabba åtgärder kan begränsa omfattningen av hjärnskador och handikapp. En stroke kan uppstå av många olika orsaker. Ärftlighet spelar in liksom högt blodtryck, rökning, höga blodfetter, hög alkoholkonsumtion, hög ålder, diabetes, förmaksflimmer samt förträngning av halspulsådern.
Stroke kan påverka vilken funktion som helst i hjärnan, vilket leder till både fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar. Exempel på funktionsnedsättningar efter stroke kan vara halvsidig förlamning, afasi, svårigheter att äta och dricka, hjärntrötthet, minnesstörningar, koncentrationssvårigheter, depression, balanssvårigheter, yrsel och humörsvängningar. Dessutom kan man få problem med ljus och ljud.
–hjarnfonden.se
STROKE KOM IHÅG ORDET AKUT OCH VID MINSTA MISSTANKE – RING 112!
Ansikte – Be personen att le. Om mungipan hänger – ring 112.
Kropp – Lyft armarna i 10 sekunder. Om en arm faller – ring 112.
Uttal – Om personen talar sluddrigt eller har problem med att finna rätt ord – ring 112.
Tid – Varje sekund är livsviktig” Vänta inte – ring 112