Maj smakar jordgubbe
En hyllning till en tid som doftar sol, jord och förväntan. Här kommer några goda maträtter (ej efterrätter!) med jordgubbar som huvudingrediens eller smakförhöjare – perfekt för sommaren eller som något lite annorlunda!
1. Jordgubbssallad med fetaost och balsamico
Ingredienser:
-
Jordgubbar (skivade)
-
Blandad sallad (t.ex. ruccola, babyspenat)
-
Fetaost (smulad)
-
Rödlök (tunt skivad)
-
Balsamico-glaze eller balsamvinäger
-
Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
-
Blanda salladen med skivade jordgubbar och rödlök.
-
Toppa med smulad fetaost.
-
Ringla över balsamico och olivolja. Krydda med salt och peppar.
2. Grillad kycklingmacka med jordgubbssalsa
Ingredienser:
-
Grillad kycklingfilé
-
Jordgubbar (hackade)
-
Rödlök (finhackad)
-
Koriander eller basilika
-
Limejuice
-
Salt och chili efter smak
-
Bröd (t.ex. ciabatta eller surdegsbröd)
Gör så här:
-
Blanda jordgubbar, rödlök, örter, limejuice och kryddor till en salsa.
-
Grilla brödet och lägg på skivad kyckling.
-
Toppa med jordgubbssalsan och servera varm.
3. Jordgubbs- och getostpizza
Ingredienser:
-
Pizzabotten
-
Jordgubbar (skivade)
-
Getost eller chèvre
-
Ruccola
-
Honung
-
Eventuellt pinjenötter
Gör så här:
-
Förgrädda pizzabotten.
-
Lägg på skivade jordgubbar och getost.
-
Grädda i ugnen tills osten är smält och gyllene.
-
Toppa med ruccola, ringla över honung och eventuellt pinjenötter.
4. Jordgubbs- och prosciuttosallad
Ingredienser:
-
Jordgubbar
-
Prosciutto (lufttorkad skinka)
-
Mozzarella eller burrata
-
Basilika
-
Balsamico och olivolja
Gör så här:
-
Arrangera jordgubbar, prosciutto och ost på ett fat.
-
Strö över basilika och ringla över balsamico + olivolja.
-
Servera som en lätt huvudrätt eller förrätt.