”Det bästa med höns är i mitt tycke att sitta och studera dem, och dela en bulle med dem.”
Allergi och ett tecken från ovan, ja så skulle man nog kunna kalla det, gjorde att Liselotte med familj bestämde sig för att höns skulle bli deras husdjur.
AV EMILIA RADOW INGVARSON
–Jag och familjen var för många år sedan i Holland då min första deckare Tredje Graden skulle lanseras där. Förutom boklansering var syftet med resan att skaffa en hund, en labradoodle. Min son är allergisk mot pälsdjur, men uppfödaren svor att ingen någonsin reagerat på hans hundar så vi bestämde oss för att ändå göra ett försök. Vi hade testat med holländskt hundhår på hans kudde i flera veckor och det hade gått bra,men vi hann knappt komma in på kenneln innan min sons ansikte svullnade upp som en illröd ballong. På eftermiddagen när han var bättre gick vi runt i en park i Amsterdam och deppade lite, men så, från ingenstans dök en holländsk tupp upp framför oss. Vi bestämde där på sekunden att skaffa höns istället och det är vi väldigt glada för idag. De har ingen päls och bor ute, två bra saker för pälsdjursallergiker. De är dessutom väldigt trevliga husdjur.
Åren med höns har lärt Liselotte att respektera, lära känna, och upptäcka hönsen som en unik liten varelse med känslor, egenheter och karaktärsdrag, precis som vi.
–Många ser bara bilder på hönor i industrin där de lever i tusentals utan möjlighet att göra något som är naturligt för dem. Där finns inga förutsättningar för en höna att känna igen alla och skapa en naturlig rangordning, vilket leder till apati och ibland hackning. Slakthöns exempelvis är framavlade så att de knappt kan stå upp på grund av sina tjocka lår och många får leva i sin egen skit hela livet. Det tycker jag är sorgligt och det var också därför jag ville skriva boken, för att ge hönan ett värde. Det jag upptäckt efter många år är att höns som fått leva i en mindre naturlig hobbyflock, med möjlighet att sprätta och göra naturliga hönsgrejer har väldigt egna personligheter. De kan ha nära vänskapsband, känna empati, vara blyga, nyfikna eller framfusiga till exempel. Hönor har så mycket att ge förutom ägg och så många intressanta egenskaper, bara en sådan sak som att de navigerar efter solen är värd vår uppmärksamhet. Det bästa med höns är i mitt tycke att studera dem, att sitta och fika och dela en bulle med dem.
Men hur är det då. Kan alla skaffa höns och hur vet man vilka höns man ska skaffa? Liselotte rekommenderar att höra med sin kommun, framförallt om man bor i ett detaljplanerat område. Det är även en klar fördel om man har grannarna med sig, framförallt om man vill ha en tupp med i flocken. Att sedan välja ras är nog den lite klurigare biten.
–Det finns en mängd olika hönsraser, stora, små, sådana som ger mycket ägg, lite ägg, sociala, mindre sociala, sådana som passar som frigående tack vare att de är mer vaksamma mot rovdjur och sådana som bara är söta och ulliga. Vilken hönsras man till sist väljer beror på vad man är ute efter. Men oavsett ras är det viktigaste att välja friska djur, eller att själv kläcka fram friska djur. Jag har en rasguide i min bok “Höns som hobby” som kan vara till hjälp när man väljer.
Men innan hönsen hämtas upp för att bekanta sig med sitt nya hem krävs det förberedelser såsom ett ordentligt hönshus och kunskap över hur man tar hand om sina nya familjemedlemmar.
–Skaffa ett bra hönshus med fönster. Det ska vara ventilerat och rent och hållas så, samt läs på om vilken mat de behöver. Färdiga foder finns för dem som inte vill blanda sitt eget. Att ha en hönsgård är väldigt bra, dels när man inte är hemma och dels när det utfärdas varningar för fågelinfluensa och liknande, då måste hönsen hållas instängda. Gården ska vara säkrad mot rovdjur, gräv ner nätet, helst putsnät och låt det inte finnas en enda glipa. Är hönsen frigående så får du ha uppsikt. Rävar, mårddjur, grävlingar och rovfåglar finns i stort sett överallt och det går fortare än man tror när de kommer.
Nu med de kallare månaderna här, kan hönsen vara ute hela året om?
–Hönsen brukar bestämma själva om de vill gå ut, vid -15 finns risk för förfrysningsskador på kam och slör, även vid lägre temperaturer om de utsätts för dem en längre tid. Jag tycker personligen att ett isolerat boende är bäst och jag försöker alltid hålla plusgrader inomhus. Ibland kan det vara svårt, men jag försöker. Sedan finns det raser som tål kyla bättre, till exempel Hedemorahöns som har en värmande underull.
Funderar du på att skaffa höns så är Liselottes bok ”Höns som hobby” en perfekt källa till allt du behöver veta för att klara av konsten att vara hönsägare och -kännare, men för nu vill Liselottege ett par viktiga råd.
–Läs noga på om hälsa och hur du väljer ut och håller friska djur, det är det absolut viktigaste. Sjuka hönor är svåra att kurera. Ett annat råd är att skaffa ett ordentligt hönshus redan från början, kalla kaninlådor är inga bra hönsbostäder och på vintern behöver hönorna plats inomhus.
”De kan ha nära vänskapsband, känna empati, vara blyga, nyfikna eller framfusiga.”
FAKTA
BOR: Österåker
FAMILJ: Man och två barn
GÖR: Journalist och författare. Har skrivit deckarna Tredje Graden, Ole Dole Död och Bröder som kommit ut på flera språk. Arbetar just nu på en ny bok om djur och odling ur hållbarhetsperspektiv och är nästa års krönikör på tidningen Allergia.
AKTUELL BOK: Boken “Höns som Hobby” Natur och Kultur 2019