PASSIONEN FÖR MAT BÖRJADE HOS FARMOR CECILIA

Annons

Det är tisdag eftermiddag i slutet av april, solen skiner och jag sitter i bilen med lite skräckblandad förtjusning. Jag är nämligen på väg för att träffa restauratören, stjärnkocken, författaren, ja mannen jag skall träffa har för många titlar för att räkna upp men på senare år så känner man mest honom som en av de tre stenhårda domarna i Sveriges Mästerkock och det är ingen mindre än Leif Man-nerström.

MANNERSTRÖM, UPPVÄXTEN, FARMOR OCH MATEN
Den 17 mars 1940 på Södra BB i Stockholm föddes en liten pojke som kom att döpas till Leif Reinhold Mannerström som för övrigt den enda stockholmaren som blivit utnämnd till Årets göteborgare 2012 samt på sin 70 årsdag fick en spårvagn i Göteborg döpt efter sig samt 2002 blivit porträtterad på frimärke. Hans föräldrar hette Gösta och Annie.

Med det sagt så har jag nu parkerat utanför Hotell Diplomat i Stockholm och stegar in för att blivisad till en liten matsal där vi skall sitta och äta lite och prova Leifs eget vin som lanseras i år, men det återkommer jag till senare. Jag kommer in och Leif lutar lite på huvudet och frågar mig om vi möjligtvis inte setts förut varpå jag svarar att visst har vi gjort det, och jag berättar att första gången vi sågs var på Operakällaren 1994 när årets kock fick sitt pris, varpå Leif kontrade med att säga att en sak var då säker och det var att varken han eller jag vann det året. Vi slår oss ner och börjar prata och jag vill ju komma in lite mer på djupet på denna imponerande person, höra lite om hans liv och det visar sig när vi börjar prata att han och min far har lite samma typ av uppväxt och bakgrund.

Relaterade artiklar

Annons