Vigseln är avslutad och gästerna samlas inför kvällens middag och fest. Vad passar väl då bättre än att servera ett elegant mousserande vin med goda tilltugg.
Vi tipsar om bubblorna i glasen och tre smaker som gifter sig med champagne.
AV EMELIE HÖGSTEDT
REKOMMENDERADE BUBBLOR I GLASEN
CREMANT DE BOURGONE
URSPRUNG: Frankrike,Bourgogne
KARAKTÄR: Smak av citron och andra citrus frukter samt en liten ton av smör i eftersmaken.
PASSAR UTMÄRKT TILL: Aperitif, mindre söta efterrätter och citrussorbet.
DRUVOR: 80% Chardonnay, 20% Gamay
NR: 70451
PRIS: 119 kr/750 ml
François Martenot är en av de större producenterna i Bourgogne,ursprunget för Chardonnay och Pinot Noir. Företaget drivs fort-farande efter samma ledord som grundaren och förfadern Lucien G. Martenot levde efter; lojalitet, mod och ära. Det omsätter företaget i att, i detta mycket konservativa distrikt,våga sticka ut och ligga i framkant för nya tillverkningsmetoder och att skapa moderna viner med en klassisk touch.
CHARLES WANTZ
URSPRUNG: Frankrike,Alsace
KARAKTÄR: Fruktig smak med inslag av gula äpplen,honung, kex, ananas och citrus.
PASSAR UTMÄRKT: Som aperitif, till förrätter,plockmat, skaldjur, ostar och desserten.
DRUVOR: 90% Pinot Blanc, 10% Pinot Auxerrois
NR: 7737
PRIS: 119 kr/750 m
Charles Wantz är ett familjeföretag med anor från 1563 och var de första i Alsace att producera en årgångscrémant. Vinet är gjort enligt méthode traditionnelle, samma metod som används i Champagne. Charles Wantzodlingar ligger runt staden Barr i den nordligare delen av Alsace och ägs av Elianne och Erwin som tagit övergården från Eliannes föräldrar. Vingården har gått i arv i flera generationer.
PIPER HEIDSIECK BRU
URSPRUNG: Frankrike,Champagne
KARAKTÄR: Medelfyllig, frisksmak med inslag av citrus, päron,äpple, nougat & apelsin.
PASSAR UTMÄRKT TILL: Skaldjur och fiskrätter som sushi, Bouil-labaisse, pasta med risotto.
DRUVOR: 55% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier, 15% Chardonnay
NR: 7332-01
PRIS: 379 kr/750 ml
Florens-Louis Heidsieck blandade sin första cuvée 1780. Fem år senare grundade han huset Heidsieck & Co. När Florens-Louis Heidsieck gick bort tog hans brorson Christian Heidsieck över företaget tillsammans med sin kusin Henri Guillaume Piper. Piper var en otrolig entreprenör och marknadsförde champagnen från Heidsieck med stor framgång. Inte mindre än 14 kungliga hov gjorde Heidsieck-huset till sin officiella leverantör och snart blev champagnen känd som Piper Heidsieck.
TRE GODA TING TILL CHAMPAGNE
SYRA
Champagne är ett av de friskaste viner som finns. Det gör att även maten behöver en touch av syra, till exempel från citron eller syrlig crème-fraiche. Därför passar en klassiker som Toast Skagen eller löjromssnittar med pressad citron ypperligt. Syran gör att vinet får en mer fruktig framtoning och bubblorna tar hand om löjrommens lite svåra smak.
SÄLTA
Även om många champagner beskrivs som torra så finns det en liten sötma i de flesta. Det är bra när du vill ha salta tilltugg. Krispiga parmesanchips med nötter, som du gör genom att sprida ut riven parmesan med blandade nötter och gräddar gyllenbrunt i ugnen, ger en sälta som möter upp vinets smak, syra och friska stil.
SÖTMA
Har du sötma i tilltugget såsom jordgubbar, välj också en champagne med tydlig sötma då du behöver två likvärdiga motståndare. Sötma i maten förstärker nämligen vinets fruktsyra och vinet upplevs då som mindre sött. Om du skulle servera en torrchampagne till jordgubbar upplevs vinet som alltför torrt och friskt
Källa: Systembolaget.se Foto: Alasdair Elmes, Unsplash