BRÖLLOP – Baka din egna bröllopstårta

Annons

En hembakad bröllopstårta kan vara komplicerat och tidsödande och… smaka alldeles underbart. Här bjuder vi på en himmelsk marängtårta från boken Sweet! av Roy Fares. I boken finns allt om hur man går tillväga för att själv få konditorklass på sina desserter.

AV EMELIE HÖGSTEDT

SÅ LYCKAS DU MED DIN BRÖLLOPSTÅRTA

Provbaka flera tårtor i god tid och välj en enkel tårta. Satsa på goda smaker hellre än svåra tekniker. Fina dekorationer ger en lyxig känsla – köp hos en konditor eller beställ online. På  www.koket.se/tartbotten-se-gor visar Roy Fares hur du lyckas med tårtbottnen.
Leta på loppis efter tårtfat, en vacker duk och tyg-servetter så blir dessertbordet en fröjd för ögat.

Tårtdekoration ”Love” från Rustik Country som även kan användas vid andra tillfällen i livet. Pris 99 kr, bröllopsdekorationer.com

HIMMELSK TÅRTA MED ITALIENSK MARÄNG
En vacker tårta med luftig maräng, saftiga bottnar och krämgrädde.

DU BEHÖVER
Tårtbotten:
240 g äggvita [8 st]
85 g strösocker [1 dl]
240 g florsocker [4 dl]
220 g mandelmjöl [4,5 dl]
1 citron, finrivet skal
Vaniljkräm:
60 g äggula [3 st]
60 g strösocker [0,75 dl]
25 g majsstärkelse [0,5 dl]
0,5 vaniljstång
250 g standardmjölk [2,5 dl]
15 g osaltat smör (rumstempererat)smör
300 g vispgrädde [3 dl]
Italiensk maräng:
125 g äggvita [4 st]
50 g vatten [0,5 dl]
210 g strösocker [2,25 dl]
Garnering:
Blandade färska bär.

GÖR SÅ HÄR
Tårtbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvita och strösocker till en styv maräng.
Blanda resten av ingredienserna och vänd ner i marängen. Blanda noga men varsamt.
Spritsa ut 4 runda bottnar, 19 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i cirka 16 minuter. Låt svalna.
Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning. Plocka upp vaniljstången och vispa ner mjölken i äggblandningen. Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka varsamt och underkonstant omrörning upp blandningen tills den har tjocknat. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret och rör om tills smöret har smält. Låt svalna. Vispa grädden fast och vänd ner den i vaniljkrämen. Varva tårtbottnar och vaniljkräm, men lägg ingen vaniljkräm på toppen. Stryk av kräm som eventuellt runnit över kanterna. Låt tårtan stå i frysen i 1 timme.
Italiensk maräng: Vispa äggvitan till ett hårt skum. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen. Fördela marängen jämnt över hela tårtan. Bränn av den med en gasbrännare och dekorera med färska bär.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

 

Relaterade artiklar

Annons