Våga testa annorlunda maträtter, med jordgubbar som huvudingrediens eller smakförhöjare

Maj smakar jordgubbe
En hyllning till en tid som doftar sol, jord och förväntan. Här kommer några goda maträtter (ej efterrätter!) med jordgubbar som huvudingrediens eller smakförhöjare – perfekt för sommaren eller som något lite annorlunda!

1. Jordgubbssallad med fetaost och balsamico

Ingredienser:

  • Jordgubbar (skivade)

  • Blandad sallad (t.ex. ruccola, babyspenat)

  • Fetaost (smulad)

  • Rödlök (tunt skivad)

  • Balsamico-glaze eller balsamvinäger

  • Olivolja, salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda salladen med skivade jordgubbar och rödlök.

  2. Toppa med smulad fetaost.

  3. Ringla över balsamico och olivolja. Krydda med salt och peppar.


2. Grillad kycklingmacka med jordgubbssalsa

Ingredienser:

  • Grillad kycklingfilé

  • Jordgubbar (hackade)

  • Rödlök (finhackad)

  • Koriander eller basilika

  • Limejuice

  • Salt och chili efter smak

  • Bröd (t.ex. ciabatta eller surdegsbröd)

Gör så här:

  1. Blanda jordgubbar, rödlök, örter, limejuice och kryddor till en salsa.

  2. Grilla brödet och lägg på skivad kyckling.

  3. Toppa med jordgubbssalsan och servera varm.


3. Jordgubbs- och getostpizza

Ingredienser:

  • Pizzabotten

  • Jordgubbar (skivade)

  • Getost eller chèvre

  • Ruccola

  • Honung

  • Eventuellt pinjenötter

Gör så här:

  1. Förgrädda pizzabotten.

  2. Lägg på skivade jordgubbar och getost.

  3. Grädda i ugnen tills osten är smält och gyllene.

  4. Toppa med ruccola, ringla över honung och eventuellt pinjenötter.


 4. Jordgubbs- och prosciuttosallad

Ingredienser:

  • Jordgubbar

  • Prosciutto (lufttorkad skinka)

  • Mozzarella eller burrata

  • Basilika

  • Balsamico och olivolja

Gör så här:

  1. Arrangera jordgubbar, prosciutto och ost på ett fat.

  2. Strö över basilika och ringla över balsamico + olivolja.

  3. Servera som en lätt huvudrätt eller förrätt.

Type to start searching