Njut av en bowl full av färg och smaker som grönkål, apelsin och mandlar, eller en värmande grön soppa med smak av ädelost och kantareller. Vill man kan man toppa med rökt lax eller knaperstek fläsk. Men de kan med fördel ätas som de är – gröna, goda och näringsrika!
AV EMELIE HÖGSTEDT RECEPT OCH FOTO ARLA
GRÖNKÅLSBOWL MED OST & RÖDBETSKRÄM
INGREDIENSER, 4 portioner
150 g Apetina® vitost
2 dl matvete
1 rödlök
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk flytande honung
2 apelsiner
2 msk kallpressad rapsolja
200 g grönkål
1 rödbeta
250 g Arla Köket Kesella® kvarg
1 dl sötmandel, saltrostad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Skala och skiva rödlöken tunt och blanda med vinäger och honung. Dela en av apelsinerna och pressa ur saften. Repa grönkålen från den hårda stammen. Blanda och massera kålen med apelsinsaft och olja. Skala och riv rödbetan grovt och blanda med kvarg. Salta och peppra. Hacka mandlarna grovt. Skär apelsinen i klyftor. Fördela matvete och grönkål i skålar. Toppa med rödbetsröra, smulad ost, lök, mandlar och apelsinklyftor.
Näringsvärden, per portion
Energi: 480 kcal
Protein: 25 g
Kolhydrater: 45 g
Fett: 20 g
ROTSELLERI- & GRÖNKÅLSSOPPA MED SVAMP
INGREDIENSER, 4 portioner
500 g rotselleri
1 gul lök
½ tsk curry
3 msk Arla® Svenskt Smör
1 liter vatten
3 msk kantarellfond
300 g grönkål
150 g Arla® färskost naturell
140 g Kvibille® ädel
100 g kantareller
salt och svartpeppar
4 grova småbröd
Skala och skär rotselleri och lök i bitar. Fräs dem med curry i 1 msk smör i en stor kastrull ca 3 min. Tillsätt vatten och fond. Låt koka på medelvärme ca 5 min. Skär under tiden grönkålen i grova bitar. Tillsätt till soppan och låt koka ytterligare 4-5 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner färskost och hälften av ädelosten. Mixa soppan med stavmixer och smaka av med salt och svartpeppar. Rensa svampen och stek den i en stekpanna med resten av smöret. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med svampen och smula över resten av ädelosten. Servera med bröd.
Näringsvärden, per portion
Energi: 390 kcal
Protein: 14 g
Kolhydrater: 12 g
Fett: 30 g