BOOSTA DINA VITAMINFÖRRÅD MED MYCKET GRÖNT
PERFEKT FÖR DIG SOM VILL SKAPA LITE GRÖNARE VANOR INFÖR KOMMANDE ÅR
RECEPT: URTEKRAM.SE
QUINOASALLAD MED FÄRSKA GRÖNSAKER
& TAHINIDRESSING
INGREDIENSER
4 PORT.
1 dl vit quinoa
1 dl röd quinoa
200 g babyspenat
100 g blomkål
En mogen mango
Ett färskt granatäpple
DRESSING:
2 msk tahini, saltad
2 msk olivolja
4 msk honung
2 msk vatten
GÖR SÅ HÄR:
- Koka två typer av quinoa som beskrivs på baksidan av förpackningen.
- Kyl den kokta quinoan.
- Tvätta spenaten noga i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
- Skölj blomkålen i kallt vatten och skär den i tunna skivor (gärna med mandolin).
- Skala mangon och skär den i tunna strimlor.
- Dela granatäpplet på mitten och lägg snittytan i handen och knacka på skalet med en sked. Då kan du få uthela frön/kärnor.
- Blanda alla ingredienser samtidigt till dressingen till en slät konsistens. Använd en stavmixer för bättre resultat.
- Blanda alla ingredienser till salladen och tillsätt sedan dressingen.
VEGGIE WRAPS MED SPENAT
INGREDIENSER
8 PORT.
8 PORT.
DEGEN:
6 ägg
4,5 dl havregryn
3 nävar färsk spenat
1 knippe persilja, basilika eller gräslök
1,5 dl vatten
Saltoch peppar
Olivolja till stekning
6 ägg
4,5 dl havregryn
3 nävar färsk spenat
1 knippe persilja, basilika eller gräslök
1,5 dl vatten
Saltoch peppar
Olivolja till stekning
FYLLNING:
Grön pesto
Röd quinoa (kokt)
Färsk basilika
Finstrimlad rödkål
Avokado
Grön pesto
Röd quinoa (kokt)
Färsk basilika
Finstrimlad rödkål
Avokado
Färska bönor/ärtor (utan skal)
Körsbärstomater
Hummus
GÖR SÅ HÄR:
- Häll alla degingredienser i en matberedare eller mixer och kör tills det blir en massa.
- Värm en stekpanna med lite olivolja i.
- Ta cirka 1,5 dl deg och platta ut i pannan, stek på båda sidor.
- Låt dina wraps svalna och fyll dem sedan med grönsaker, quinoa och hummus.
KRISPIG KÅLSALLAD
INGREDIENSER
4 PORT.
100 g färsk rödkål
50 g färsk grönkål
1 näve vindruvor
1 apelsin
1 granatäpple
2 färska fikon
30 g valnötter
1 handfull strödadlar
DRESSING:
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Strimla rödkålen.
- Skölj och hacka grönkålen fint.
- Halvera vindruvorna.
- Skala apelsinen och skär fruktköttet i bitar.
- Halvera granatäpplet och ta ut kärnorna.
- Skölj fikonen och skär dem i bitar. Rosta valnötterna lätt i en torr stekpanna.
- Blanda ingredienserna till dressingen och häll dem över kålsalladen.
- Toppa med frukt och nötter.
RÖD POWER-SMOOTHIE
INGREDIENSER
4 PORT.
En flaska rödbetsjuice
3 äpplen
2 kiwi
Handfull gojibär
Handfull mandlar eller cashewnötter
1 tsk mald ingefära
2 tsk chiafrön
4 PORT.
En flaska rödbetsjuice
3 äpplen
2 kiwi
Handfull gojibär
Handfull mandlar eller cashewnötter
1 tsk mald ingefära
2 tsk chiafrön
GÖR SÅ HÄR:
- Skölj och skiva äpplen och kiwi i små bitar och blanda med gojibär, mandel, ingefära och chiafrön.
- Tillsätt juicen och blanda ytterligare.
- Servera genast.
TIPS FÖR ATT ENKELT ÖKA NÄRINGSINTAGET VARJE DAG:
- 15 MINUTER UTE–Spendera minst 15 minuter ute i friska luften. Förläng tiden om det är en grå dag.
- VARJE MÅLTID–Lägg till något grönt vid varje måltid men även något så enkelt som att toppa yoghurtskålen med några valnötter, eller salladen med mandlar gör att ditt intag av värdefulla vitaminer och fetter ökar. Det behöver inte nödvändigtvis vara en frukt eller grönsak vid varje måltid, utan fokusera även på nötter och frön. Tänk dock på att frukt och grönt innehåller livsviktiga fibrer som gynnar din tarmhälsa så planera in det i dina måltider dagligen.
- BÖRJA MED RÅKOST–Gör som fransmännen och börja din måltid med en råkostsallad. Blanda finstrimlad vitkål med rivna morötter, ringla över en vinägrett på olivolja, dijonsenap och lite salt.
Voila! Går att förbereda i förväg och förvara i kylen. - ÄT EFTER SÄSONG–De svenska grönsakerna i säsong är näringsrika, prisvärda och håller dig kreativ i köket.
- ÄT MYCKET KÅL!–Kål i alla dess former är en guldgruva av vitaminer och mineraler som håller tarmarna igång och bland annat förser dig med mängder av c-vitamin. Det är billigt och finns året om.