ALZHEIMERS SJUKDOM –SYMTOM OCH SJUKDOMSFASER
De viktigaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet.
SYMTOM
FÖRSTA FASEN-MILD DEMENS
ANDRA FASEN-MEDELSVÅR DEMENS
Under den andra fasen av Alzheimers sjukdom domineras symptomen av allt mer tydlig minnesstörning. Det märks också markanta svårigheter att med papper och penna återge till exempel formen på en cirkel eller kub. Minnessvårigheterna blir allt merpåtagliga, språket mer svårbegripligt, att klä på sig själv blir allt mer komplicerat och det kan också vara svårt att läsa texten i en tidning, att hitta i sin omgivning och orientera sig rumsligt. Koncentrationssvårigheter och svårigheter i att lösa vardagens problem är även det tydliga symtom av medelsvår demens.
Den drabbades insikt om sjukdomen och dess konsekvenser minskar successivt i den andra fasen av Alzheimers sjukdom, vilket ställer högre krav på omgivningen. Den drabbade fungerar inte längre i sitt arbete och assistans från närstående krävs i hushållet. Gruppboende är vanligt att man flyttar till i slutet av denna fas, som varar i ungefär två till fem år.
TREDJE FASEN-SVÅR DEMENS
Under denna fas förvärras samtliga symtom. Den sjuke kan inte komma ihåg namn på sina närstående och harsvårt att känna igen dem. Personen i fråga kan inte orientera sig i den invanda miljön eller skilja på dag och natt. Ofta upprepas monotona rörelser eller ord och fraser. I slutstadiet är den sjuke säng-eller rullstolsbunden, får allt svårare att äta och tillgodogöra sig föda och andas allt sämre. Hela kroppen tacklar av och den sjuke går vanligen bort i en till demenssjukdomen sekundär sjukdom som lunginflammation eller någon annan infektion, hjärtsvikt eller lungemboli. Den svåra fasen kan vara under ett till fyra år vilka under samtliga det ställs höga krav på omsorgsinsatser. Alla som har någon form av minnesstörning ska genomgå en medicinsk utredning. Dels för att fastställa om störningen är tecken på begynnande demens, dels för att utesluta att så inte är fallet. Är det inte demens är det ändå viktigt att få klarhet i vad som orsakar problemen.
Källa: alzheimerfonden.se
VANLIGA FRÅGOR & SVAR
Nej, än så länge kan vi endast symtomlindra under sjukdomens tidiga faser. Just nu pågår intensiv forskning för att förstå sjukdomen bättre och kunna utveckla effektiva läkemedel.
Någon garanti finns inte. Men det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att ett rikt socialt och aktivt liv där man utmanar sin hjärna är av godo. Det är också klokt att hålla sitt blodtryck i schack och undvika överkonsumtion av alkohol.
Nej, det är sjukdomar som kan drabba personer redan vid 40-eller 50-års ålder. Eftersom det inte finns botemedel är det också sjukdomar som på sikt leder till döden.
Risken ökar om det finns i släkten. Du kan förebygga med din livsstil, och behandla symtomen vid tidiga sjukdomstecken.