ALZHEIMERS SJUKDOM – SYMPTOM OCH SJUKDOMSFASER

Annons

ALZHEIMERS SJUKDOM –SYMTOM OCH SJUKDOMSFASER

Vanligaste formen av demens är Alzheimers sjukdom. Vilka är symptomen och hur ser de olika faserna av sjukdomen ut?
Att drabbas av demens innebär att man på olika sätt får svårt att minnas och att tolka sin omgivning. I Sverige är siffran för personer med demenssjukdomen Alzheimers dryga 100 000.
De viktigaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet.

SYMTOM

Alzheimers sjukdom börjar smygande. Problem med minnet och en förändrad tidsuppfattning brukar vara tidiga symtom. Andra vanliga symtom är svårighet att finna ord, att känna oro, nedstämdhet och olust till att göra saker. Oftast är man medveten om att allt inte riktigt är som det ska och för att undvika obekväma situationer drar man sig självmant tillbaka och undviker kontakt med andra. I ett senare skede av Alzheimers sjukdom får man svårare att utföra praktiska saker såsom att handla och laga mat, betala räkningar, och resa på egen hand. För många blir det även svårt att känna igen sig och att hitta, först utomhus men även senare i det egna hemmet. Utmärkande är att symtomen kommer successivt. Det kan därför vara svårt att kartlägga när problemen egentligen började. Symtomen kan också variera från person till person.

FÖRSTA FASEN-MILD DEMENS

När minnesstörningen är så påtaglig att den orsakar ett handikapp samtidigt som den drabbade visar tecken på nedsättning av andra högre hjärnfunktioner, beskrivs tillståndet som mild demens. Minnesstörningen ger sig ofta uttryck i att den drabbade upprepar frågor, missar inbokade tider, eller har svårt att förstå och uppfatta komplexa resonemang. Svårigheter med språket, att hitta de rätta orden, eller praktiska moment så som att hantera mobiltelefon eller fjärrkontroll är andra tydliga tecken på mild demens. Även de psykiska funktionerna är ofta påverkade i det milda demensstadiet. Den drabbade kan vara orolig och ängslig och inte sällan irriterad över situationer som känns främmande trots att man har upplevt dem många gånger tidigare. I denna fas har den drabbade som regel insikt om sina svårigheter och det är vanligast att man kommer till utredning först i detta stadie. Den milda fasen varar från ett till fyra år och den drabbade klarar i de flesta fall av att bo kvar i sitt hem.

ANDRA FASEN-MEDELSVÅR DEMENS

Under den andra fasen av Alzheimers sjukdom domineras symptomen av allt mer tydlig minnesstörning. Det märks också markanta svårigheter att med papper och penna återge till exempel formen på en cirkel eller kub. Minnessvårigheterna blir allt merpåtagliga, språket mer svårbegripligt, att klä på sig själv blir allt mer komplicerat och det kan också vara svårt att läsa texten i en tidning, att hitta i sin omgivning och orientera sig rumsligt. Koncentrationssvårigheter och svårigheter i att lösa vardagens problem är även det tydliga symtom av medelsvår demens.
Den drabbades insikt om sjukdomen och dess konsekvenser minskar successivt i den andra fasen av Alzheimers sjukdom, vilket ställer högre krav på omgivningen. Den drabbade fungerar inte längre i sitt arbete och assistans från närstående krävs i hushållet. Gruppboende är vanligt att man flyttar till i slutet av denna fas, som varar i ungefär två till fem år.

TREDJE FASEN-SVÅR DEMENS

Under denna fas förvärras samtliga symtom. Den sjuke kan inte komma ihåg namn på sina närstående och harsvårt att känna igen dem. Personen i fråga kan inte orientera sig i den invanda miljön eller skilja på dag och natt. Ofta upprepas monotona rörelser eller ord och fraser. I slutstadiet är den sjuke säng-eller rullstolsbunden, får allt svårare att äta och tillgodogöra sig föda och andas allt sämre. Hela kroppen tacklar av och den sjuke går vanligen bort i en till demenssjukdomen sekundär sjukdom som lunginflammation eller någon annan infektion, hjärtsvikt eller lungemboli. Den svåra fasen kan vara under ett till fyra år vilka under samtliga det ställs höga krav på omsorgsinsatser. Alla som har någon form av minnesstörning ska genomgå en medicinsk utredning. Dels för att fastställa om störningen är tecken på begynnande demens, dels för att utesluta att så inte är fallet. Är det inte demens är det ändå viktigt att få klarhet i vad som orsakar problemen.

Källa: alzheimerfonden.se

VANLIGA FRÅGOR & SVAR

-Går det att bota Alzheimers sjukdom?
Nej, än så länge kan vi endast symtomlindra under sjukdomens tidiga faser. Just nu pågår intensiv forskning för att förstå sjukdomen bättre och kunna utveckla effektiva läkemedel.
-Finns det något sätt att förebygga demenssjukdomar?
Någon garanti finns inte. Men det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att ett rikt socialt och aktivt liv där man utmanar sin hjärna är av godo. Det är också klokt att hålla sitt blodtryck i schack och undvika överkonsumtion av alkohol.
-Det är väl bara gamla som drabbas av demenssjukdomar?
Nej, det är sjukdomar som kan drabba personer redan vid 40-eller 50-års ålder. Eftersom det inte finns botemedel är det också sjukdomar som på sikt leder till döden.
-Min mamma har Alzheimers sjukdom. Hur stor är risken att även jag drabbas?
Risken ökar om det finns i släkten. Du kan förebygga med din livsstil, och behandla symtomen vid tidiga sjukdomstecken.

 

Relaterade artiklar

Annons